Conform unui sondaj de opinie Eurobarometru special privind schimbarile climatice, patru din cinci persoane din Uniunea Europeana recunosc faptul ca economia si ocuparea fortei de munca pot fi impulsionate prin combaterea schimbarilor climatice si prin utilizarea mai eficienta a energiei. Aceasta cifra este usor mai ridicata decat cea din ultimul sondaj, realizat in 2011, cand 78% dintre europeni aveau aceasta parere.
Mai multe state membre care au avut cel mai mult de suferit in timpul crizei economice si financiare se numara printre tarile in care potentialul politicilor climatice si al eficientei energetice de a genera beneficii economice este recunoscut in cea mai mare masura. In toate statele membre, cel putin 65% dintre respondenti sunt de acord cu acest lucru.
De asemenea, sondajul a aratat ca sapte din zece cetateni sunt de acord ca reducerea importurilor de combustibili fosili din afara UE ar putea aduce beneficii economice.
Principalele rezultate ale sondajului sunt urmatoarele:
- Noua din zece europeni considera ca schimbarile climatice reprezinta o problema grava. Marea majoritate (69 %) considera ca acestea reprezinta o problema „foarte grava” si 21 % – o „problema destul de grava”. Doar 9 % dintre respondenti considera ca schimbarile climatice nu reprezinta o problema grava.
- Jumatate (50 %) din cetatenii europeni considera ca schimbarile climatice se numara printre cele patru cele mai grave probleme cu care ne confruntam. Respondentii din Suedia (39 %), Danemarca (30 %) si Malta (30 %) au fost cei mai dispusi sa considere schimbarile climatice drept cea mai grava problema mondiala actuala
- 70 % dintre europeni sunt de acord ca reducerea importurilor de combustibili fosili ar putea aduce UE beneficii din punct de vedere economic. Tarile cu numarul cel mai mare de respondenti care au fost pe deplin de acord cu ideea sunt Spania (45%), Austria (40%), Cipru (38%), Irlanda (37%), Portugalia (34%) si Malta (34%).
- Marea majoritate a europenilor sprijina actiunile nationale in domeniul eficientei energetice si al energiei din surse regenerabile. 92 % din respondenti cred ca este important ca guvernele lor sa acorde asistenta pentru imbunatatirea eficientei energetice pana in 2030, putin peste jumatate (51 %) din respondenti afirmand ca acest lucru este „foarte important”. In privinta energiei din surse regenerabile, 90 % considera ca este important ca guvernele lor sa stabileasca obiective pentru a intensifica utilizarea surselor de energie regenerabila pana in 2030, 49 % din respondenti considerand ca acest lucru este „foarte important”.
- 50 % din europeni afirma ca au luat unele masuri de combatere a schimbarilor climatice in ultimele sase luni, ceea ce reprezinta o usoara scadere fata de 2011 (53 %). Printre cele mai comune masuri se numara reducerea si reciclarea deseurilor (69 %) si incercarea de a reduce utilizarea articolelor de unica folosinta (51 %). (A.D.).